torsdag 7. mars 2013

Drømmereisen !

Den STORE dagen nærmer seg ! Dagen for avreise til  Kilimanjaro . Der hvor drømmereisen min starter. Drømmereisen som består av 3 delturer : Kilimanjaro, Safari i Tanzania og Zanzibar.

Jeg starter med et hjemmestrikket oversiktskart som gjør det enklere å følge meg på min ferd gjennom Tanzania og litt Kenya for å ende opp på Zanzibar :Har nå brukt de siste måneder på få mange vaksiner i tablett, flytende eller sprøyteform. Vaksiner som kroppen min har måtte tåle er vaksine mot polio, difteri/stivkrampe, gul feber, hebatik A+B, tyfoid, influensa og kolera. I tillegg har jeg med malaria og høydesyke tabletter i sekken !

Å pakke til denne turen er en større oppgave enn vanlig utflukter. Her skal jeg først bestige Kilimanjaro som har temperaturer fra -25 grader til  + 25 grader. Nettene er iskalde, så det er viktig med en god sovepose og underlag. For vi sover selvsagt i telt. I tillegg kreves det masse varme klær, men også mindre varme klær til dagstid. Etter Kilimanjaro er det safari tur med de klær det kreves til det. For å avslutte med en uke på Zanzibar. Antar bikini, et par kjole og et par shorts holder der. Blir nok noen runder med ompakking antar jeg. Maks kilo 15 kilo , også for damer !

Turen vil helt sikkert ha mange høydepunkter men mest uvant for meg er å bestige Kilimanjaro.
Kilimanjaro er Afrikas høyeste og vakreste , frittstående fjell og reiser seg 4065 meter på en høyslette, som ligger 1833 meter over havets overflate. Jeg skal gå whisky ruten opp til snøen ved Uhuru Peak det vil si fjelltoppen 5895 meter over havets overflate. Til sammenligning er Alpenes høyeste fjell Mont Blanc kun 4800 meter høyt.

Turen til toppen er ikke teknisk krevende, bortsett fra den aller siste etappen er det faktisk snakk om en lang vandretur i fantastisk vakre og avvekslende omgivelser. Men en bør ikke undervurdere turen, ettersom vandringen foregår i 5000 meters høyde, hvor luftens oksygen innhold er ekstremt lavt. Machame ruten varer 6 dager, noe som er utfordrende for kroppens tilpasning. Med utgangspunkt i Moshi er opplevelsen fordelt på 4,5 dagers oppstigning og 1,5 dagers nedstigning. Ruten er på 100 km med 62 km opp til fjelltoppen og 38 km nedstigning fra toppen. Det skal være en vakker rute, hvor en både opplever den sørvestlige side og sørsiden av fjellet, fordi en vandrer opp et sted og ned et annet sted.

På dette kart over Kilimanjaro kan man følge dagsetappene fra Mt. Mkubwa til Uhuru Peak (toppen).


Snitt av Kilimanjaro

Om noen måtte være interessert i et lite innblikk hvordan bestigningen av Kilimanjaro foregå så følger her en video :

http://www.youtube.com/watch?v=GkR5sJOxG0w&feature=player_embedded

Videoen viser tydelig at en rekke av mennene sliter med høydesyken. Høydesyke er ikke noe å spøke med ettersom det kan utvikle seg slik at en får hevelse i hjernen . I verste fall medfører det døden.

Så det er viktig å lytte til kroppen og ikke minst til legen som er med på turen opp. Riktignok har jeg med medisiner mot høydesyke. Men de demper bare symptomene og kan derfor faktisk være farlige å ta ettersom en kan føle seg bedre enn en er. Nok om det. De fleste opplever en flott tur. De fleste kommer til toppen. MEN endel må snu og det er like ofte de sprekeste. Selv ikke Vegard Ulvang kom seg til toppen. Jeg krysser fingrene og håper det lykkes . Hvis ikke jeg kommer til toppen, så har jeg heldigvis både safari og Zanzibar oppholdet å glede meg til.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Alltid hyggelig å få tilbakemelding på bloggen sin ;)